Turbokforlaget Bergen DA

Turbokforlaget Bergen DA:

Bøker fra Turbokforlaget:

Turer utenom bøkene:

To forlag:

- Turbokforlaget

- Turbokforlaget Bergen DA

Ulriken - byfjellenes konge

Blant byfjellene som omkranser Bergen er det Ulriken som rager høyest (selv om det ikke er det høyeste fjellet i Bergen kommune*). De bratte liene mot vest og nord gir fjellet en majestetisk framtoning. Ulriken er et flott turmål i seg selv, men også en viktig innfallsport til byfjellene

I Turbok for Bergenshalvøyen beskriver vi tre alternative ruter fra Montana til Ulriken. (To vises opp og en ned, men du kan naturligvis gå dem motsatt vei.) Montana er et populært utgangspunkt fordi det ligger nokså høyt, har bra parkeringsmulighet og bussforbindelse i nærheten.


Ulrikens profil er karakteristisk. Her sett fra Solheimslien på vei opp mot Løvstakken.

De første bakkene opp fra Montana går på grusvei. Etter hvert kommer man inn på løypenettet til lysløypen som går sørover. Den vanligste turen opp til toppen går gjennom "skaret". Dette er den veien som går strakeste veien til toppen. Stien er preget av store steiner, og det renner mye vann her i vått vær. Det bygges i skrivende stund trapper på deler av denne traseen.


Nær toppen (utenfor venstre bildekant) møtes de to stiene fra Skaret og Langerinden.

En alternativ tur til toppen, er opp ryggen Langerinden. Den er finere på den måten at den har mye mer utsikt. Ulempene er at den er litt bratt, spesielt i et parti, og at det kan være vanskelig å finne starten på stien hvis du ikke er kjent - eller har en god turbok!

Den tredje turen, som vi i Turbok for Bergenshalvøyen altså går ned, er den slakere som følger Korketrekkeren først øst- og så sørover fra toppen. Dette er en rute som gir skikkelig "fjell-følelse" og flott utsikt sørover.


Ned Korketrekkeren er utsikten fin!

* For ordens skyld: Det høyeste punktet på Ulriken (3-400 m øst for kafeen) er 643 meter over havet. Det høyeste fjellet i Bergen kommune er som kjent Gullfjellet (Gullfjelltoppen 987 moh). Flere fjell i kommunen er høyere enn Ulriken, bl.a. Sveningen (842 moh), Hausdalshorga (782 moh) og Livarden (683 moh). Men visste du at Ulriken heller ikke er høyest på byfjellene? Hauggjelsvarden, som du passerer på turen over Vidden, er 674 moh!

Fullstendige turbeskrivelser med bilder, kart og tekst finner du i 
Turbok for Bergenshalvøyen
.

Tilgjengelig i alle bokhandler i Bergen og Os eller bestill her.

Copyright © 2016 Turbokforlaget Bergen