Turbokforlaget Bergen DA:

Bøker fra Turbokforlaget:

Turer utenom bøkene:

To forlag:

- Turbokforlaget

- Turbokforlaget Bergen DA

Sistemann aldri alene

Av Bjørnar S. Pedersen

På vei ned fra fjellet kan det være fristende å «gi full gass» og overlate resten av turfølget til seg selv. Men flere tilfeller viser hvor ille det kan gå hvis sistemann i turfølget blir alene.

Da Roald Amundsen måtte snu etter å ha startet for tidlig på kappløpet til sydpolen, ble flere av hans menn frakjørt. Sistemann, Kristian Presterud, var i ferd med å bli alene bakerst. Heldigvis tok Hjalmar Johansen ansvar og hjalp han tilbake. Hvis Presterud hadde blitt værende alene bakerst, ville han trolig ha omkommet og hele ekspedisjonen ville endt i fiasko.

I 2008 var det nesten en dødsulykke på Smørstabbreen i Jotunheimen. På vei ned falt den ene av to i turfølget delvis ned i en 20 meter dyp bresprekk. Til alt hell ble han hengende opp-ned i sprekken takket være ski og staver. Men kameraten la ikke merket til uhellet og kjørte de lange bakkene med til bilen. Takket være flaks med mobiltelefonen ble han reddet.

De siste sesongene har det vært et økende antall leteaksjoner ved Trolltung (Odda) etter at folk som har kommet bort fra turfølget sitt. Fra andre turer får vi også av og til melding om personer som er forsvunnet fra turfølget. Vi vedder mye på at årsaken ofte er at de blir gående alene bakerst. Men det skal gjerne mye til for at resten av turfølget vil innrømme en slik feil. I verste fall kan en jo bli medskyldig i dødsfall.

Spesielt på ski kan det det svært lang tid opp igjen til sistemann hvis denne har fått problemer. På fottur vil faren heller være at bakerste person mister kontakten med gruppa og går feil spesielt i uoversiktlig terreng og tåke.

Ole Reistad innførte begrepet «samling i bånn» under OL i 1928. For å ta igjen den finske ledelsen lot han hver enkelt skiløper på laget kjøre fritt ned et fall på 1100 høydemeter. Misbruk av dette begrepet kan medføre så fatale konsekvenser at det blir skikkelig «samling i bånn».

Ved å innføre regelen om at sistemann aldri skal gå alene vil mange ulykker og nestenulykker unngås. Vi anbefaler at alle å drøfte denne problemstillingen før turen. Hvis noen av medlemmene ikke vil følge denne regelen, bør du vurdere å finne deg et annet turfølge. Og det er ikke den svakeste plikt å holde tritt med resten av gruppen. Det er jo ofte fysisk umulig. De sprekeste må for all del kjenne sitt ansvar og holde god kontakt med de bakerste, spesielt under vanskelige forhold som kulde, dårlig sikt eller vanskelig terreng.


Copyright © 2016 Turbokforlaget Bergen