Turbokforlaget Bergen DA

Turbokforlaget Bergen DA:

Bøker fra Turbokforlaget:

Turer utenom bøkene:

To forlag:

- Turbokforlaget

- Turbokforlaget Bergen DA

Hvorfor "Bergenshalvøyen"?

Vi har fått noen spørsmål om tittelen "Turbok for Bergenshalvøyen". Bergenshalvøyen er et sted ikke alle har et forhold til, ikke engang de som bor der.

Et av de store spørsmålene tidlig i arbeidet med turboken var hvordan vi skulle avgrense innholdet. Bergensområdet har så masse turmuligheter at det vil være helt umulig å beskrive alle godt i én bok.

I starten tenkte vi på å ta med turer i nabokommunene i vest og nord, som også har mye fint turterreng. Men da ville vi blitt nødt til å kutte ut noen av de fine turene nærmere byen.

Når vi ser nærmere på kartet, er løsningen ganske nærliggende. Bergen by ligger omgitt av fjell mot ytterkanten av en halvøy. Fra det smale fjellområdet rundt Gullbotn utvider halvøyen seg vestover i en bred "håndflate" med Åsane som en "tommel opp".

Flyfoto Bergenshalvøyen (C) Kartverket

Bak Bergen sentrum og Bergensdalen ligger det fjell i flere "buer": Byfjellene med bl.a. Fløyen og Ulriken nærmest. I buene videre utover fra sentrum og østover finner vi fjellene i Åsane og Fana og de høyeste fjellene med Gullfjellet, Sveningen og Møsnuken/Tøsdalsfjellet.

Det er altså dette som er Bergenshalvøyen, med kommunene Bergen, Os og en flik av Samnanger lengst øst.

På disse ca 600 kvadratkilometrene finner vi mye og variert turterreng fra fjordene opp til fjell i nesten 1000 meters høyde. Vi har den gunstige kombinasjonen av mange mennesker og masse flotte tur- og rekreasjonsmuligheter på et forholdsvis begrenset område.

Mange steder ligger bebyggelsen kloss inntil turterrenget og fjellene. Når vi kommer et lite stykke bort fra tettbebyggelsen i sentrum eller bydelene, er det også store områder uten mye bebyggelse eller andre inngrep. Bergenshalvøyen rommer både stille landlige kulturlandskap, skogsområder og skikkelig høyfjell!

Bilde: Copyright (C) 2016 Turbokforlaget Bergen  Bilde: Copyright (C) 2016 Turbokforlaget Bergen  

Bergenshalvøyen byr på stor variasjon i naturtyper og turmuligheter! 

(Bilde over til v.: Vinterkveld ved Åstveitvågen. Over  til h.: Skogstur i Hauglandsdalen. Bilde under: Opp mot Hausdalshorga.)

Bilde: Copyright (C) 2016 Turbokforlaget Bergen


Copyright © 2016 Turbokforlaget Bergen